Aandacht

Laatste verandering.

17-04-2017

15-05-2016

02-02-2016

14-01-2016

24-12-2015

25-10-2015

22-09-2015

29-01-2015

11-11-2014

23-10-2014

17-10-2014

17-02-2014

15-02-2014

22-12-2013

Dagboek-3 operaties.

Aanvulling op-Je kunt niet.

Krishnamurti.

De mens en zijn evolutie.

Sporen van een verloren kind.

E-mail gesprek aan de deur.

Einstein had het mis.

Beelddenken 1,2,3, en 4.

Inleiding 2.

Differentiatie

Zwartepiet.

Dimensies en Utopia.

De basis van een relatie kiezen.

Is er dan niet anders om.

Als u in het sub menu op een nummer klikt kunt u de mp3 hier boven beluisteren.

Button Button Button Button Button Button Button Button Button Button Button Button Button Button


                                                                                * Wat is aandacht. *

Ik moet nu toch even iets rechtzetten.

Laat ik even kijken wat WikipediA over aandacht zegt, tot mijn grote verbazing hebben zij het over wat ik met concentratie bedoel.


Dit wordt er van gezegd.

Aandacht is het cognitief proces van zich selectief richten op één aspect van de omgeving, terwijl andere aspecten worden genegeerd. Aandacht wordt soms ook opgevat als het toekennen van verwerkingscapaciteit. Het is verwant aan begrippen als: alertheid, concentratie en selectief verwerken van informatie. Voorbeelden zijn het naar iemand luisteren in een drukke omgeving, het kijken naar een spannende film op de televisie, of het geconcentreerd volgen van de bal door een tennisspeler.


Na dit te hebben gelezen begrijp ik waar het mis gaat als ik over aandacht spreek, nu begrijp ik plotseling waarom er vaak onbegrip is in mijn verhaal over aandacht.

Dit inzicht is voor mij geweldig, nu begrijp ik veel beter wat bewustzijn eigenlijk is.


Meer bewust worden heeft alles met deze aandacht te maken, alleen niet de aandacht wat WikipediA er mee bedoeld.

Nu begrijp ik ook waarom ik niet met een varifocus bril overweg kan.

Met een varifocus bril is het gedeelte waar door je kijkt helder weergegeven, en de rest al snel wazig wordt, dit is hinderlijk bij meer aandacht dan wordt je ook meer bewust van de omgeving waar je naar kijkt.

In mijn oefeningen om meer aandacht te verkrijgen, kreeg ik al snel door dat het geen concentratie moest zijn, omdat concentratie uitsluiting betekend.

Met andere woorden concentratie is gericht zijn op een punt met uitsluiting van al het andere, nu blijkt dat dat ook met aandacht wordt bedoeld, dat wist ik niet.


Misschien moet ik het woord observeren, waarnemen of gewaarzijn gebruiken dit voldoet allemaal ook niet echt vind ik.

Ik zal hier in het kort uit leggen wat ik er onder versta.

Het komt nog uitgebreider aan de orde op de pagina  Bewustzijn en daarna Mijn onder weg zijn.


Als mijn kinderen in de vakantie bij mij zijn zit ik vaak achter de computer om de HEMEYLA site bij te werken.

Zij kijken meestal naar Nickelodeon op de TV ik zit daar met de rug naar toe, het gebeurde nog al eens dat ik moest lachen om wat er werd gezegd.

Dan vroegen zij waarom lach je, het is toch leuk wat er gezegd wordt, ja maar je kijkt helemaal niet, dat hoef ik ook niet maar ik kan het wel horen en begrijpen wat er gezegd wordt, zij begrepen niet als ik aan het typen was en tegelijkertijd kon luisteren en begrijpen wat er werd gezegd. Met kijken is dat ook zo het veld waar je naar lijkt word breder, dat was ook het probleem met een varifocus bril.  


Voorbeeld, ik was met een kennis in een stad, ik had aan hem gevraagd of er een winkel in zijn stad was om een bepaald programma voor de computer te koppen, ik was nog niet eerder in dat gedeelte van die stad geweest.

Wij gingen samen op pad, de auto werd geparkeerd wij gingen te voet verder, enkele staten verder kwamen wij in het winkelcentrum, daar was een computerzaak, ook de eerste keer dat hij daar kwam, zij hadden het programma jammer genoeg niet.

Er volgde een gesprek die zeker een half uur duurde, daarna gingen wij weg, bij het naar buiten lopen ging ik gelijk links af waarop mijn kennis vroeg moeten wij die kant op, ja zij ik en dan de tweede straat links en dan een keer rechts dan zijn wij bij de parkeerplaats, hij was hier over enigszins verbaast zij hij, dat je dat nog weet!


Nog een voorbeeld bij een andere kennis, ik kom daar regelmatig al vele jaren lang, natuurlijk vele gesprekken gevoerd over deze onderwerpen, hij begreep vaak niet precies wat ik bedoel, dan is hij het niet met mij eens, zijn probleem is dat hij vaak niet begrijpt wat hij weet.

Dit is een goed voorbeeld van iemand die het vraagteken niet kent, hij heeft ook bijna nooit vragen, daaraan tegen vraag ik hem over van alles, het gebeurde nogal eens dat ik anderdaags met hem telefoneer om te vragen wat hij nu precies bedoelde, mensen met vragen zijn zeldzaam.

Hij begrijpt niet goed wat ik met aandacht bedoel, hij test mij soms op mijn aandacht, jammer voor hem dat hierdoor zeer duidelijk wordt dat hij kennis wil zonder begrijpen.  


Op een keer waren wij met zijn drieën in gesprek, een van hen liep de keuken in de gang door en kwam op kousen voeten door een andere deur die openstond de kamer in, om mij te laten schrikken, ik schrok hier niet van.

Als je aandacht groot genoeg is weet je wat er om je heen gebeurt je voelt het als het ware, ale zintuigen doen mee, dan is het bijna onmogelijk om nog te schrikken.

Voor hem was het beter geweest dat hij zichzelf de vraag gesteld had, waarom is mijn test niet gelukt, dan was er misschien een vraag geboren.


Op een keer hadden wij een patatje gegeten in een friettent, ik ging vast naar buiten om op hem te wachten hij moest nog afrekenen, hij liep heel voorzichtig achter mij langs en wachtte een meter of tien bij mij vandaan om te kijken wat er ging gebeuren.

Ik draaide mij om in zijn richting en liep naar hem toe, ik had allang mee gekregen dat hij achter mij langs liep.


Op een dag waren wij met zijn drieën in een diepgaand gesprek verwikkelt, meneer x stond op en liep de keuken in waarop ik stopte met mijn uitleg, waarop meneer x zij ga maar door ik hoor je wel, waarop ik zei dat het onmogelijk is om in een goed gesprek twee dingen tegelijk te doen, waarop mevrouw y reageerde dat meneer x vaak dagen later nog wist wat er gezegd was en zei het allang vergeten was.

In goed luisteren staat het denken stil dan pas is er volle aandacht, deze aandacht zoekt of er een herkenning is.

Bij geen herkenning kan er een vraag ontstaan, bij twee dingen tegelijk doen, gebeurt dit minder snel omdat de aandacht verdeelt is.

Als je weet van jezelf dat het zo werkt betekend dit dat je aandacht kent, dit kan allen geweten worden door diezelfde aandacht.

Het luisteren van meneer x, is een luisteren zonder te begrijpen, alleen de woorden worden vergeleken, dat is geen luisteren en geen begrijpen, en dat stelt bijna nooit vragen.


Begrijpen is inzicht hebben in wat je al weet, het verbindt de eilandjes van het weten tot een groter eiland.

Bij het tot stand komen van dat eiland valt er een kwartje.

Als het kwartje is gevallen is het begrijpen groter geworden, begrijpen is een stukje van het geheel.

Hierdoor wordt de aandacht groter, er is immers minder onbegrip in het brein, meer harmonie.

Dit is ontwikkelen, niet groter worden van het ik, maar ont-wikkelen, ont, staat voor afwikkelen van het ik.


Dit zijn enkele voorbeelden wat aandacht voor mij is, tegelijkertijd van meerdere dingen bewust te zijn.

Deze aandacht gaat verder dan wat WikipediA onder concentratie en aandacht verstaat.

Deze aandacht is het resultaat van het vraagteken, waar uit het werken aan mijzelf is ontstaan.

Deze aandacht wordt ontwikkeld door oefeningen in aandacht, en inzicht in problemen.

Aandacht kent geen ik of jij, is naamloos, is van niemand, kun je waarnemen in een kind dat nog geen ik heeft ontwikkeld.

Allen aandacht kan dat zien.

Als ik een baby in een kinderwagen zie, vraag ik meestal of ik even mag kijken, dat is altijd al zo geweest.

In het verleden wist ik niet wat mij daar zo in aantrok, nu weet ik dat het de aandacht is die zichzelf wil zien.

En dat is helaas bijna alleen mogelijk bij een baby, een baby kun je dan ook niet laten schrikken zolang het nog geen ik heeft, aandacht kan niet schrikken, allen een ego schrikt, kent angst en alle andere ongerijmdheden.  


Herman, ik wens u een groot vraagteken toe, en veel aandacht.